lauantai 9. elokuuta 2008

DIGITAALINEN POTENTIOMETRI



Ditaalinen potentiometri on komponentti, joka antaa kiertokulman asennon bittitietona. Kuvassa on 8-bittinen kytkentä, ja se antaa kulman GRAY-koodina. Tästä syystä kulmatietoja saadaan vain 128 .




keskiviikko 30. heinäkuuta 2008

USB => ISP liitäntä


Kun nykyisissä tietokoneissa ja varsinkin kannettavissa on yhä harvemmissa rinnakkais- ja sarjaporttia, tuli aiheelliseksi siirtyä USB-portin kautta tapahtuvaan ohjelman lataukseen. Tähän tarkoitukseen on jo pitkään ollut välikytkentöjä, mutta niiden hinta on ollut hieman liian korkea harrastuskäyttöön. Nyt kun hinnat ovat alkaneet laskea, on tämäkin tekniikka tullut mahdolliseksi. Kuvassa on USB => ISP-liitinkortti ja
välikortti liittimineen käyttämiini AMEL-mikroihin.

sunnuntai 27. heinäkuuta 2008

ATmega88 piiri MLF kotelolla


Nyt on tarkoitus kokeilla kuinka MLF-koteloisen piirin käsin juotto onnistuu. Piirin liittimet ovat sijoitettu kotelon alle ja vain liittimen pää on kotelon reunasta näkyvissä. Liittimien etäisyys toisistaan on 0,5 mm. Uskon kuitenkin juottamisen onnistuvan pieniä konsteja käyttäen.

perjantai 18. heinäkuuta 2008

ATmega32 mikro-ohjain





Niille, jotka käsittelevät suurempia ohjelmia ja tarvitsevat enemmän I/O-liitäntöjä on olemassa ATmega32. Siinä on sitten mahdollisuuksia moneen lähtöön. Ja toimilaitteet liittyvät kytkentään ruuvimeisselin painalluksin.

perjantai 27. kesäkuuta 2008

TDA7052 vahvistin


Kun tuolla keskustelupalstalla kyseltiin pienijännitteistä äänivahvistinta, niin löysin sellaisen laatikostani. Se toimi hyvin 3 voltin jännitteellä ja vielä 1,7 voltinkin jännitteellä. Osiakin on aivan minimi määrä. Piirin kotelo on DIL8, mutta olen kääntänyt liittimet SMD-muotoon, kun en poraa reikiä mielelläni. Hampaissani olevat reijät riittävät minulle.

maanantai 23. kesäkuuta 2008

OPERAATIOVAHVISTIMEN SOT23-5 KOTELO


Nykyisin operaatiovahvistimet ovat sijoitetut myös pieniin SOT23-5 pintaliitoskoteloihin. Näiden kytkentäkohtioista ei ole useinkaan yleisiä liitäntäkuvia. Näin olen tähän laittanut muistiin mainitun kotelon kytkentäkohtiot. Tarkoitus on tehdä OPA 347 piiristä optodiodille vahvistin.

maanantai 28. huhtikuuta 2008

PIIRILEVYN VALOTUSKOKEILU


Kokeilin valkoista LED-valon käyttöä piirilevyn valotuksessa ja aivan hyvin valotus onnistui. Käytin Kinsten levyä ja Bebekistä ostettua valkoista valoa antavaa neliön muotoista LED-valoa. Piirilevyn etäisyys valosta oli 20 senttiä ja valotusaika 10 minuuttia. Valotuksessa tuli esille jopa painolasissa olevat naarmut ! Kokeilen seuraavaksi tehokkaampaa valoa, jolloin valotusaika lyhenee.

keskiviikko 23. huhtikuuta 2008

YHTEISEMITTERIVAHVISTIMEN VIRRAT


Yhteisemitterivahvistin on eniten käytetty kytkentä transistoripiireissä. Tasasähköasetuksella järjestetään kantavirta sellaiseksi, että kollekttorilla jännitetaso on noin puolet käyttöjännitteestä. Kun sitten kannalle tuodaan vahvistettava vaihtosähkö, liikkuu kollektorin jännite lähes käyttösähkön verran tuon asetusarvon molemmin puolin. HUOMAA: Transistori on virtaohjattu komponentti.

lauantai 12. huhtikuuta 2008

OSKILLAATTORI / 14 asteinen kahdella jakaja

Tuosta 4060 piiristä on helppo tehdä erilaisia kytkentöjä. Siinä on sisällä kytkentä, johon liittämällä pari vastusta ja kondensaattorin, saadaan symmetrinen suorakulma-aalto. Kun tuon oskillaattorin perässä on sitten vielä 14 asteinen kahdella jakaja, saadaan jakosuhteeksi suurimmillaan 16384.

torstai 20. maaliskuuta 2008

NOSTAVAN HAKKURIVIRTALÄHTEEN KYTKENTÄ


Nostava hakkuri toteutettuna LT1070 piirillä.

SÄÄDETTÄVÄN HAKKURIN KYTKENTÄ


Piirillä LM2574 toteutettu säädettävä hakkurivirtalähde. Tässä kytkennässä diodin, kelan ja lähtöön tuleva kon-densaattorin tulee olla hakkurikäyt-töön tarkoitettuja komponentteja.

PARISTON SISÄISEN VASTUKSEN (Ri) MITTAUS


Pariston sisäinen vastus laskee paris-tosta saatavaa jännitettä, sitä enem-män mitä suurempi se on ja mitä suu-rempi on kuormitusvirta. Käytetyssä paristossa sisäisen vastuksen kasvu aiheuttaa sen, että paristosta ei lähde enää paljonkaan virtaa, vaikka kuor-mittamatta pariston jännite olisi koh-tuullinen. Siksi pariston kunto pitää aina tarkastaa kuormittaen paristoa.

keskiviikko 19. maaliskuuta 2008

TOGGLE-kytkentä


Tämä yksinkertainen TOGGLE-kytkentä on testattu ja hyväksi havaittu. Painettaessa kytkintä LED syttyy ja painettaessa uudestaan kytkintä LED sammuu. Kytkentä on oivallinen pintaliitos juottamisen harjoitus.

TASASUUNTAUSSILLAN KYTKENTÄ


Kytkentää käyttäen voidaan tutustua tasasuuntaussillan toimintaan.

lauantai 15. maaliskuuta 2008

NOR- ja AND-piirilähtöjen yhdistäminen


Digitaalitekniikassa kahden piirin lähdöt yhdistetään OR-piirillä, ellei tässäkin pidä käyttää jotakin ehtoa.

NOR- ja AND-piirilähtöjen yhdistäminen


Digitaalitekniikassa kahden piirin lähtöjä ei voida suoraan kytkeä yhteen, siksi kytkennässä on käytettävä lisäpiiriä.

DIGITAALIHARJOITUS 2A (liite)


Tässä jatketaan digitaalitekniikan kokeiluja. Kuvassa on AND- ja OR-piirit yhdistettynä OR-piirillä.

torstai 13. maaliskuuta 2008

DIGITAALIHARJOITUS 1A (liite)


Kuvassa on harjoitukseen käytettävien piirien totuustaulut, joita käyttäen saadaan yhdistelmän totuustaulu selville.

DIGITAALIHARJOITUS 1A


Tässä aloitetaan varsinaiset kokeilut. Aluksi täytetään totuustaulu teoriaan nojautuen. Sitten tehdään kytkentä ja todetaan sen toiminta käytännössä.

Vielä kaksi piirilevykuvaa ja sitten päästään varsinaiseen kokeiluun.

Vielä lisää piirilevykuvia. Tuo ilmaisu LED:in sijoittaminen lähdön ja GND:n tai pluslinjan ja lähdön välille, johtuu siitä, että toiminnan aktiivinen tila sytyttää LED:in.

Lisää piirilevyjä. Liitännät ovat uros riviliittimen pätkiä, joten niistä saa helposti kiinni useilla erilaisilla liittimillä.

Piirilevyt olivat tämän näköisiä. Niissä on komponentit samalla tavalla, miten ne olivat kytkentäkuvissa.

Tässä ovat käyttämäni yhden portin digitaalipiirit. Kopio on ELFA:n tuoteluettelon sivulta.

keskiviikko 12. maaliskuuta 2008


Esittelyvuorossa ovat D flip flop ja Väyläpuskuri. Tuo sana NYKEL on lyhenne lauseesta NYkyistä ELektroniikkaa. Tein siitä laajan opetussarjan vuosituhannen alussa, mutta ei se monellekaan kelvannut. Nyt on tarkoitus laittaa tänne blogiin siitä otteita.

XOR-ja INVERTTERI-piirit kuuluvat myös tähän harjoitussarjaan.

Kuvassa on yksi kokeilemani ja hyväksi havaittu kytkentä. Mikro-ohjaimessa on analogiset komparaattoritulot, joilla saadaan helposti vertailtua jännitetasoja. Näin syntyy termostaatti, jonka antamaa tietoa ja tulostusta voidaan käsitellä monella tapaa.

maanantai 10. maaliskuuta 2008


Kuvassa ovat AND- ja OR-piirien kytkennät. Käyttöjännite on 3,3 V. Lähdössä oleva LED-valo on kytketty lähdöstä GND-tasoon. Esimerkiksi AND-piirin tyyppimerkintä on 74AHC1G08, jossa 74 on piirisarjan tunnus, AHC tarkoittaa kehittynyttä HC-rakennetta, 1G tarkoittaa yhden portin rakennetta ja 08 on AND-tunnus.

Kuvassa esitellään NAND- ja NOR-piirien kytkennät. Kytkentöjen käyttöjännitteet ovat 3,3 volttia. Tulot ovat kytketyt GND-tasoon 100 kilo-ohmin vastuksilla. Lähtöihin on liitetty LED-valo, testauksen helpottamiseksi. NAND-piirin komponentissa on merkintä AA ja NOR-piirin komponentissa vastaavasti AB.

sunnuntai 9. maaliskuuta 2008


Aluksi esitellään käytettävät kytkennät.

DIGITAALIT


Tästä alkaa digitaaliharjoitusten juttu. Harjoituslevyissä on käytetty yhden portin porttipiirejä.