Ditaalinen potentiometri on komponentti, joka antaa kiertokulman asennon bittitietona. Kuvassa on 8-bittinen kytkentä, ja se antaa kulman GRAY-koodina. Tästä syystä kulmatietoja saadaan vain 128 .
lauantai 9. elokuuta 2008
keskiviikko 30. heinäkuuta 2008
USB => ISP liitäntä
Kun nykyisissä tietokoneissa ja varsinkin kannettavissa on yhä harvemmissa rinnakkais- ja sarjaporttia, tuli aiheelliseksi siirtyä USB-portin kautta tapahtuvaan ohjelman lataukseen. Tähän tarkoitukseen on jo pitkään ollut välikytkentöjä, mutta niiden hinta on ollut hieman liian korkea harrastuskäyttöön. Nyt kun hinnat ovat alkaneet laskea, on tämäkin tekniikka tullut mahdolliseksi. Kuvassa on USB => ISP-liitinkortti ja
välikortti liittimineen käyttämiini AMEL-mikroihin.
sunnuntai 27. heinäkuuta 2008
ATmega88 piiri MLF kotelolla
perjantai 18. heinäkuuta 2008
ATmega32 mikro-ohjain
perjantai 27. kesäkuuta 2008
TDA7052 vahvistin
Kun tuolla keskustelupalstalla kyseltiin pienijännitteistä äänivahvistinta, niin löysin sellaisen laatikostani. Se toimi hyvin 3 voltin jännitteellä ja vielä 1,7 voltinkin jännitteellä. Osiakin on aivan minimi määrä. Piirin kotelo on DIL8, mutta olen kääntänyt liittimet SMD-muotoon, kun en poraa reikiä mielelläni. Hampaissani olevat reijät riittävät minulle.
maanantai 23. kesäkuuta 2008
OPERAATIOVAHVISTIMEN SOT23-5 KOTELO
maanantai 28. huhtikuuta 2008
PIIRILEVYN VALOTUSKOKEILU
Kokeilin valkoista LED-valon käyttöä piirilevyn valotuksessa ja aivan hyvin valotus onnistui. Käytin Kinsten levyä ja Bebekistä ostettua valkoista valoa antavaa neliön muotoista LED-valoa. Piirilevyn etäisyys valosta oli 20 senttiä ja valotusaika 10 minuuttia. Valotuksessa tuli esille jopa painolasissa olevat naarmut ! Kokeilen seuraavaksi tehokkaampaa valoa, jolloin valotusaika lyhenee.
keskiviikko 23. huhtikuuta 2008
YHTEISEMITTERIVAHVISTIMEN VIRRAT
Yhteisemitterivahvistin on eniten käytetty kytkentä transistoripiireissä. Tasasähköasetuksella järjestetään kantavirta sellaiseksi, että kollekttorilla jännitetaso on noin puolet käyttöjännitteestä. Kun sitten kannalle tuodaan vahvistettava vaihtosähkö, liikkuu kollektorin jännite lähes käyttösähkön verran tuon asetusarvon molemmin puolin. HUOMAA: Transistori on virtaohjattu komponentti.
lauantai 12. huhtikuuta 2008
OSKILLAATTORI / 14 asteinen kahdella jakaja
torstai 20. maaliskuuta 2008
SÄÄDETTÄVÄN HAKKURIN KYTKENTÄ
PARISTON SISÄISEN VASTUKSEN (Ri) MITTAUS
Pariston sisäinen vastus laskee paris-tosta saatavaa jännitettä, sitä enem-män mitä suurempi se on ja mitä suu-rempi on kuormitusvirta. Käytetyssä paristossa sisäisen vastuksen kasvu aiheuttaa sen, että paristosta ei lähde enää paljonkaan virtaa, vaikka kuor-mittamatta pariston jännite olisi koh-tuullinen. Siksi pariston kunto pitää aina tarkastaa kuormittaen paristoa.
keskiviikko 19. maaliskuuta 2008
TOGGLE-kytkentä
lauantai 15. maaliskuuta 2008
NOR- ja AND-piirilähtöjen yhdistäminen
NOR- ja AND-piirilähtöjen yhdistäminen
DIGITAALIHARJOITUS 2A (liite)
torstai 13. maaliskuuta 2008
DIGITAALIHARJOITUS 1A (liite)
DIGITAALIHARJOITUS 1A
keskiviikko 12. maaliskuuta 2008
maanantai 10. maaliskuuta 2008
Kuvassa ovat AND- ja OR-piirien kytkennät. Käyttöjännite on 3,3 V. Lähdössä oleva LED-valo on kytketty lähdöstä GND-tasoon. Esimerkiksi AND-piirin tyyppimerkintä on 74AHC1G08, jossa 74 on piirisarjan tunnus, AHC tarkoittaa kehittynyttä HC-rakennetta, 1G tarkoittaa yhden portin rakennetta ja 08 on AND-tunnus.
Kuvassa esitellään NAND- ja NOR-piirien kytkennät. Kytkentöjen käyttöjännitteet ovat 3,3 volttia. Tulot ovat kytketyt GND-tasoon 100 kilo-ohmin vastuksilla. Lähtöihin on liitetty LED-valo, testauksen helpottamiseksi. NAND-piirin komponentissa on merkintä AA ja NOR-piirin komponentissa vastaavasti AB.
sunnuntai 9. maaliskuuta 2008
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)